S T A N O W I S K O
Zarządu Krajowego Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych
z dn. 28 września 2020 r.

w sprawie planowanej likwidacji Departamentu Pielęgniarek i Położnych
w Ministerstwie Zdrowia

Działając w imieniu Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych informuję, że jesteśmy głęboko zaniepokojeni planowaną likwidacją Departamentu Pielęgniarek i Położnych w Ministerstwie Zdrowia. Departament został powołany na podstawie wniosków naszych organizacji zawodowych.

Na przestrzeni 15-letniej działalności Departament Pielęgniarek i Położnych był wielokrotnie wskazywany jako forma doceniania zawodu pielęgniarki i położnej przez kolejnych Ministrów Zdrowia. Działalność  tej jednostki pozwoliła na wypracowanie platformy do wzajemnej współpracy organizacji zrzeszających nasze zawody. To tu spotykaliśmy się i rozmawialiśmy o naszych problemach zawodowych i sposobach ich rozwiązania. To tu była koordynacja pomiędzy różnymi polami wykonywania naszego zawodu. To tu miały miejsce spotkania konsultantów krajowych w dziedzinie pielęgniarstwa, pielęgniarskiej kadry kierowniczej i innych przedstawicieli naszego zawodu.

Rola Departamentu jest teraz szczególnie ważna z uwagi na przyjęty Uchwałą Rady Ministrów dokument „Polityka Wieloletnia Państwa na Rzecz Pielęgniarstwa i Położnictwa w Polsce”, w której opracowaniu miał ogromny udział Departament Pielęgniarek i Położnych, oraz ze względu na oczekiwany przez Ministerstwo Zdrowia i system opieki zdrowotnej w Polsce rozwój kompetencji zawodowych, nałożenie na nas dodatkowych obowiązków i poszerzanie odpowiedzialności zawodowej. Niech przykładem tego będzie chociażby wprowadzenie porady pielęgniarki i położnej  jako produktu, który miał być ulepszany w Departamencie Pielęgniarek i Położnych po jego wdrożeniu w życie. Mamy ogromna obawę, że dojdzie do sytuacji, że naszym głosem w Ministerstwie Zdrowia, głosem najliczniejszej grupy  zawodowej w kadrach medycznych, będzie głos przedstawiciela innej grupy zawodowej, nieznającego problemów naszych zawodów. W naszym odczuciu likwidacja  Departamentu Pielęgniarek i Położnych lub włączenie w inną strukturę jest formą deprecjacji zawodu i nietrafionym działaniem w Roku Pielęgniarki i Położnej.

Dla zobrazowania zakresu działań Departamentu, przekazujemy Załącznik.

Wnosimy o zmianę decyzji i pozostawienie Departamentu Pielęgniarek i Położnych w dotychczasowym kształcie w strukturze organizacyjnej Ministerstwa Zdrowia.

Załącznik nr 1

do Stanowiska Zarządu Krajowego Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych z dn. 28 września 2020 r.
w sprawie planowanej likwidacji Departamentu Pielęgniarek i Położnych w Ministerstwie Zdrowia.

Do podstawowych zadań Departamentu Pielęgniarek i Położnych należy:

1. gromadzenie i analiza danych dotyczących zawodów pielęgniarki i położnej;
  2. nadzorowanie wykonywania zadań z zakresu administracji rządowej, zleconych organom samorządów zawodowych pielęgniarek i położnych, w tym przygotowywanie projektów umów oraz nadzór pod względem merytorycznym nad prowadzeniem rozliczeń w zakresie przekazywania dotacji;
  3. współpraca z samorządem zawodowym pielęgniarek i położnych przy organizacji
    i prowadzeniu rejestrów pielęgniarek i położnych, w szczególności Centralnego Rejestru Pielęgniarek i Położnych;
  4. prowadzenie spraw związanych z działalnością konsultantów krajowych w dziedzinie pielęgniarstwa i położnictwa;
  5. współpraca z podmiotami zewnętrznymi, w szczególności samorządem zawodowym pielęgniarek i położnych oraz związkami zawodowymi pielęgniarek i położnych, w sprawach dotyczących zawodów pielęgniarki i położnej;
  6. prowadzenie spraw dotyczących przeddyplomowego i podyplomowego kształcenia pielęgniarek i położnych dla obywateli polskich i cudzoziemców, w tym funkcjonowania systemów kształcenia;
  7. nadzór nad realizacją kształcenia podyplomowego pielęgniarek i położnych, w tym nadzór merytoryczny nad opracowaniem i weryfikacją umów na dofinansowanie kształcenia w tym zakresie;
  8. współpraca z ministrem właściwym do spraw szkolnictwa wyższego i nauki w zakresie opracowywania standardów kształcenia na kierunkach pielęgniarstwo i położnictwo;
  9. współpraca z Krajową Radą Akredytacyjną Szkół Pielęgniarek i Położnych dotycząca nadzoru merytorycznego nad systemem kształcenia przeddyplomowego pielęgniarek i położnych,
    w tym monitoringu uczelni uprawnionych do kształcenia na kierunkach pielęgniarstwo
    i położnictwo w zakresie spełniania przez uczelnie standardów kształcenia, jakości
    i organizacji procesu kształcenia oraz i obsługa administracyjna jej posiedzeń;
  10. współpraca z samorządami zawodowymi działającymi w ochronie zdrowia w zakresie realizacji nowych rozwiązań systemowych dotyczących spraw zawodowych pielęgniarek
    i położnych;
  11. realizowanie zadań Ministra wynikających z przepisów o działalności leczniczej i prawa pracy w odniesieniu do spraw pracowniczych pielęgniarek i położnych, we współpracy
    z Departamentem Dialogu Społecznego, w tym prowadzenie spraw związanych
    z dostosowaniem krajowych przepisów dotyczących personelu pielęgniarskiego
    i położniczego do regulacji obowiązujących w Unii Europejskiej i innych organizacji międzynarodowych oraz prowadzenie spraw z zakresu wolontariatu w podmiotach leczniczych, w zakresie spraw dotyczących pielęgniarek i położnych;
  12. prowadzenie spraw dotyczących ponadzakładowego układu zbiorowego pracy
    dla pracowników zatrudnionych w podmiotach leczniczych niebędących przedsiębiorcami,
    w zakresie spraw dotyczących pielęgniarek i położnych;
  13. realizowanie zadań Ministra wynikających z przepisów o samorządzie zawodowym pielęgniarek i położnych w tym zaskarżanie, we współpracy z Departamentem Prawnym,
    do Sądu Najwyższego uchwał organu samorządu pod zarzutem niezgodności z prawem, zwracanie się do właściwych organów samorządu o podjęcie uchwały w sprawie należącej do właściwości samorządu, opracowywanie, we współpracy z Departamentem Prawnym, skarg kasacyjnych wnoszonych do Sądu Najwyższego od prawomocnego orzeczenia Naczelnego Sądu Pielęgniarek i Położnych kończącego postępowanie w przedmiocie odpowiedzialności zawodowej pielęgniarek i położnych oraz gromadzenie prawomocnych orzeczeń sądów dyscyplinarnych i uchwał podejmowanych przez samorząd zawodowy pielęgniarek
    i położnych, w zakresie spraw dotyczących pielęgniarek i położnych;
  14. współpraca z samorządem zawodowym pielęgniarek i położnych w zakresie przyznawania prawa wykonywania zawodu pielęgniarki i położnej;
  15. pełnienie funkcji beneficjenta projektów finansowanych ze źródeł krajowych
    lub zagranicznych w zakresie zdefiniowanym w dokumentach programowych;
  16. prowadzenie spraw związanych z dokonywaniem oceny realizacji obowiązku stosowania przez podmioty lecznicze niebędące przedsiębiorcami minimalnych norm zatrudnienia pielęgniarek, ustalonych zgodnie z obwiązującymi przepisami;
  17. prowadzenie spraw w zakresie informowania cudzoziemców i obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej w zakresie możliwości uznawania ich wykształcenia
    i kwalifikacji do wykonywania zawodów pielęgniarki i położnej na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, a także weryfikacja dokumentów pielęgniarek i położnych w obrocie prawnym
    z zagranicą potwierdzających ich kwalifikacje;
  18. realizowanie zadań w zakresie sprawowania przez Ministra nadzoru merytorycznego nad Centrum Kształcenia Podyplomowego Pielęgniarek i Położnych w Warszawie.

Źródło:

https://www.gov.pl/web/zdrowie/departament-pielegniarekpoloznych [dostęp: 28-09-2020]